סוגי בירה
עד המאה ה15- ייצרו את הבירה בתהליך שבו השמרים המתסיסים היו צפים על נוזל התערובת . תהליך זה של תסיסה נקרא “תסיסה עליונה” והבירה הנוצרת בתהליך זה נקראת בירה אייל (ale = שיכר). בירה זו הינה “כבדה” בטעם ובאלכוהול ולא כל כך מוגזת.
במאה ה15- התגלה בגרמניה סוג אחר של שמרי בירה המבצעים את התסיסה בתחתית התערובת, דבר המקנה לבירה צלילות ועמידות לטווח זמן ארוך יותר . בבירה כזו התסיסה מתבצעת בטמפרטורות נמוכות יחסית וכן יש להעמידה בקירור כמה חודשים על מנת לתת לה “להתבגר”, לכן כשנתגלתה שיטת יצירת הבירה החדשה לא הייתה לה תפוצה רחבה ורק במאה ה- 19, כשניתן היה לקרר את הבירה כיאות, באמצעים תעשייתיים, החל סוג זה של בירה להיות נפוץ. כיום בירה מסוג זה, המכונה לאגר ( lager ) היא השולטת בשוק .
הלאגר יוצרה בתחילה בעיר פילזן שבבוהמייה ( צ’כיה של היום ) ומכאן כינויה עד עצם ימינו – על בקבוקי בירה רבים מצויין שהבירה היא pils או pilsner כלומר, שיטת הייצור היא אותה שיטה שפותחה בעבר בפילזן.
מקור השם לאגר הוא בגרמנית איחסון : הבירה שכאמור מיוצרת בתהליך תסיסה תחתית של השמרים , מאוחסנת במרתפים מקוררים עד להבשלתה והצללתה במשך חודש-חודשיים. עפ”י רוב צבעה צלול מאוד והיא מוגזת יותר משאר הבירות.
רוב הבירות הנמזגות והמוכרות כיום (בעיקר בארץ) הן לאגר.
מעט מאוחר יותר פותחה במינכן בירה לאגר מיוחדת הנקראת בוק (bock).
פירוש השם בוק הוא תייש בגרמנית והבירה נקראה כך היות והקצף מזכיר שפם תייש. בירה בוק כהה יותר מהלאגר הרגילות.
בנוסף על הבירות המוזכרות לעיל ( ale, lager, filsner, bock) קיימים סוגי בירה נוספים:
בירה אייס (ice) – בירה בהירה בעלת טעם עדין ויחסית מתקתק. במהלך ייצורה היא מקוררת עד -4 מעלות ומסוננת מה שמקנה לה טעם “קטיפתי”, בירה זו נפוצה מאוד בארה”ב.
בירה סטאוט (stout) – סטאוט = אמיץ , קשוח . בירה זו הינה כבדה , בעלת אחוז אלכוהול גאה ( כלומר גבוה ורב ) , כהה מאוד ומתוקה, אחוז הכישות בה גבוה יחסית.
בירה פורטר (porter) – שייכת למשפחת בירות הסטאוט, מתוקה ומכילה מעט אלכוהול (עפ”י רוב 4%).
בירה טריפל – שייכת למשפחת הבירות המיוחדות והמחוזקות (אותן בירות שבעבר יוצרו במנזרים), עפ”י רוב בירות אילו מתובלות בתוספת טעמים שונים ותכולת האלכוהול שלהן נעה בסביבות ה- 10%, כהה מאוד ובעלת טעם מריר – מתוק.
* * אצלינו בארץ כל בירה מעל 5.21% אלכוהול נקראת בירה מיוחדת.
אייל ביטר / ביטר – בירה יבשה מאוד ובעלת טעם כישות חזק מאוד, עפ”י רוב לא מבוקבקת אלא משווקת רק בחביות.
בירה קלה (light) – בירה קלה, כמעט ללא אלכוהול ועם מעט מאוד קלוריות, לא נפוצה בארץ אבל מבוקשת מאוד בחו”ל ובעיקר בארה”ב.