ליקרים על בסיס תפוזים
קירסאו: CURACAU
קירסאו (Curaçao) הוא אי בהודו המערבית שהתפוזים הירוקים (סוג של פרי מריר ממשפחת ההדרים – פרי הלאראהא) הגדלים בו זכו לתהילה בעולם כולו . ליקר קירסאו הוא ליקר הולנדי שקוף המיוצר ממקליפות יבשות של לאראהא מקירסאו ומתובל במס , ציפורן וקינמון.
המשקה יוצר והופץ לראשונה על ידי משפחת סניור – משפחה יהודית שהתגוררה באי, במאה ה-19.
קירסאו הוא אחד מהטובים שבליקרים התפוזים ומשמש לא רק לקוקטיילים אלא גם בפני עצמו – לרוב עם קרח או עם תוספת משקה קל ( די נדיר ) – בלונג דרינק .
בלו קירסאו
תהילת תפוזי האי קירסאו הינה כל כך גדולה עד שהמילה קירסאו הפכה ממש לכינויים של כל הליקרים שעל בסיס תפוזים – למרות שלא כולם מיוצרים באמת מתפוזי קירסאו .
במקרה של בלו קירסאו – יש אמנם כאלה המיוצרים מתפוזי קירסאו , אך רובם לא – ולמרות זה זוכים לשם “בלו קירסאו” – מדובר בליקר תפוזים שצבעו כחול חזק .
ישנם סוגים מעולים : כמו הליקר של חברת BOLS או של HOPPE וכו’ , גם של CORA לא רע .
ישנם גם ליקרי בלו קירסאו ישראליים – של אשקלון , אמדיאוס וכו’ . . .חלקם לא נוראים וחלקם נוראים , הבעיה איתם בעיקר , שצבעם חלש ועל מנת להשיג את הצבע הדרוש – יש צורך לשים הרבה בקוקטייל – מה שלפעמים הורס את טעמו .
בלו קירסאו “הולך” בעיקר בקוקטיילים ( במיוחד בקוקטייל הנקרא לגונה כחולה : שהישראלים משום מה כל כך אוהבים – הליקר כל כך מזוהה עם הקוקטייל – עד שלפעמים אומרים לי: “תראה , תראה לי רגע את הליקר הזה , איך קוראים אותו – לגונה כחולה , זה מה ששמת לי בקוקטייל ? ” – והמבין – יבין ! ) .
קירסאו ירוק GREEN CURACAU
יש גם קירסאו ירוק – ( גם תוצרת חוץ וגם ישראלי ) – כמעט לא רואים בפאבים – וגם אם יש – לא משתמשים בו כמעט , צבעו ירוק בהיר והוא לרוב איכותי יותר מאשר הבלו קירסאו .
מיוצר גם הוא ע”י רוב הפירמות הידועות .
(על אותו הנוסח יש גם קירסאו צהוב) .
טריפל סק
זהו ליקר התפוזים היבש ביותר הקיים , פירוש המילה הוא : טריפל – ( כפול 3 ) , יבש – (Sec ) כלומר לא מתוק כמו שאר ליקרי התפוזים , הוא מוסיף טעם אבל כמעט ולא מוסיף מתיקות -מה שהופך אותו לפופולרי מאוד במתכוני הקוקטיילים .
הטריפל-סק הוא שקוף וקשה מאוד לשתות אותו בפני עצמו – ממש רק בקוקטיילים .
בכל ספיד בר בעולם יתמקם הטריפל סק ישר מול הברמן. הרבה פירמות מייצרות אותו – ( כל אותן הפירמות שכבר הזכרנו ) , בארץ – הפופולרי ביותר הוא של STOCK ( יחסית לא רע ) .
אמר פיקון AMER PICON
ליקר צרפתי , אפרטיף מריר , בטעם תפוזים , הקרוי על שם מי שהמציא אותו .
מיוצר מהרבה עשבי תיבול נוספים (גם כינין) – לא חשוב לנו במיוחד כי לא רואים אותו בארץ .
בד”כ שותים עם קרח או בתור לונג דרינק עם סודה , ספרייט וכו’ . . .
קוואנטרו : COINTREAU
ליקר מעולה , צרפתי : מהעיירה אנג’ר . הרבה יותר אצילי מהליקרים שעל בסיס תפוזים שעליהם דיברנו עד כה , הוא גם פחות מתוק מרובם .
קוונטרו מיוצר מברנדי עדין ומתובל בטעם של קליפות תפוזי קירסאו ( חשוב להבין שבפרי הדר רוב הטעם והארומה נמצאים בקליפה ) עפ”י רוב שותים אותו נקי .
– אמנם אמור להיות מוגש בכוס ליקר אבל , אצלי , זוכה לכבוד המגיע לו : בכוס ברנדי – וזה כבוד שלא זוכה לו כמעט אף ליקר . אפשר להגיש גם עם קרח – למרות שזה קצת הורס את טעמו , יש ששותים בתור לונג דרינק – לפעמים עם תפוזים או סודה . אבל – אם כבר מערבבים – עדיף עם קוביית קרח אחת ועם מיץ טרי סחוט של תפוז שלם .
טואקה TUACA
ליקר איטלקי (למרות שמו הלטיני), מצויין עשוי מברנדי טוב ומיושן המתובל בתפוזים, קרמל ובוניל, עפ”י רוב שותים אותו נקי או עם קרח, ממש ממש לא נפוץ בארץ וחבל.
סטראגה
ליקר תפוזים די דומה לטריפל סק (כלומר לא כל כך מתוק)
מריר במקצת , עשוי מתיבולים שונים ומקליפת תפוז, ( לא נפוץ בארץ ) .
גראנד מארנייה GRAND MARNIER
זהו אולי ליקר התפוזים המפורסם ביותר – כמובן שגם כאן מדובר בתפוזי קירסאו המפורסמים והטובים , הוא אמנם יחסית מאוד מתוק – אבל הטעם מתוחכם – לא סתם מתוק ויש ברקע איזושהיא מרירות שנוצרה עקב השימוש בקליפות התפוז .
בבארים נמצא בעיקר שתי צורות נפוצות:
1. CORDON ROUGE : מזהים אותו לפי הסרט האדום שבו הוא מעוטר והוא על בסיס קוניאק מעולה , תכולת אלכוהול= 40% .
2. CORDON JAUNE : מזהים לפי הסרט הצהוב והוא פשוט יותר שכן מיוצר מבסיס של ברנדי פשוט וגם תכולת האלכוהול שבו היא רק 35% .
סברה : SABRA
ליקר ישראלי , אשר דווקא בישראל פחות אוהבים אותו מאשר בחו”ל (במיוחד באירופה) מתוק מאוד , עשוי מתפוזים ובעצם הינו בטעם של תפוזים ושוקולד .
החברה האחראית על ייצורו – סיגרמס הבינ”ל .
( על הסברה מבוססים שני הקוקטיילים שאיתם זכיתי בתחרויות ” הברמן של שנות ה- 20 ” ) השתמשתי דווקא בסברה כי הייתי צריך קוקטייל מקורי – דבר קשה עם כל אלפי הקוקטיילים הקיימים, בשל כך השתמשתי בסברה שכמעט ואינה מופיעה בקוקטליים בינלאומיים .
עפ”י רוב הסברה מוגשת עם או בלי קרח , נדיר שמוגשת עם תוספות אחרות .
מנדרין נפוליאון
מנדרין נפוליאון הוא ליקר בלגי נהדר, המבוסס על ברנדי מתובל בשריית קליפות מנדרינה.
המשקה הומצא בשנת 1892 ע”י Antoine-Fran?ois de Fourcroy ומושרות בו רק קליפות מנדרינה סיציליאניות טריות במיוחד עם כמה עשרות עשבי תיבול.
שלום.
קיבלתי בקבוק ישן סגור של ליקר קירסאו של כרמל.36 אחוזי כהל ולא מצויינת שנת הייצור. בטח בסביבות 1986. האם ניתן עדיין להשתמש בו?