ההיסטוריה של הבירה
הבירה כפי שכבר הוזכר בשיעור מס’ 1, הינה מוצר פרהיסטורי של ממש, שכן כשנבנתה בבל , בערך בשנת 4000 לפנה”ס, כבר ידעו כיצד לייצר בירה ואמנם נמצאו כלי חרס המעידים על קיומם של מתכונים לייצור בירה ועל עיסקאות הקשורות בה.
כמובן שהבירה של אותם ימים לא הייתה הבירה המוכרת לנו כיום , היא הוכנה מכל מיני גרגרים ולעתים אף מלחם שעורים שהושרה במים, הותסס ע”י שמרים טבעיים ובסוף הומתק ע”י דבש, מיץ תמרים או תבלינים אחרים.
עד תחילת ימי הביניים ובעצם עד שנכנס צמח הכישות (hops) לתמונה אופן ייצור הבירה נשאר דומה למדי.
כיום, צמח הכישות הינו המרכיב העיקרי בהכנת הבירה, בנוסף לטעמו המיוחד השולט כיום בתבלון הבירות, הוא גם חשוב מאוד מבחינת תרומתו לשמירת אורך חיי הבירה.
עם השנים החלה הבירה לתפוס מקום בייצור “מסחרי”, מנזרים גדולים וארמונות של אצילים החלו לייצר בירה בצורה יותר מסחרית שהבטיחה טעם אחיד ואיכות מינימאלית דבר שלא היה קיים כאשר הייצור היה בעיקר ביתי.
החלשות הכנסיה אף היא תרמה לגידול בתפוצת הבירה שכן אז יצא הייצור מהמונופול שרכשה עליו הכנסיה ורשיונות לייצור הוענקו גם לעסקנים פרטיים . במקביל לסוף התהליך המתואר לעיל, בערך בשנת 1500, נחקק חוק במדינת בוואריה : ” חוק טוהר הבירה” אשר קבע כי הבירה תהיה מורכבת ממים , שעורה וכישות בלבד ( אז עדיין לא הכירו את השמרים ) . חוק זה בתוקף בגרמניה עד עצם היום הזה .
גילוי אמריקה תרם גם הוא בצורה משמעותית לתעשיית הבירה שכן המתיישבים הקימו להם מבשלות בירה רבות.
עד המאה ה15- ייצרו את הבירה בתהליך שבו השמרים המתסיסים היו צפים על נוזל התערובת . תהליך זה של תסיסה נקרא “תסיסה עליונה” והבירה הנוצרת בתהליך זה נקראת בירה אייל (ale = שיכר) . בירה זו הינה “כבדה ” בטעם ובאלכוהול ולא כל כך מוגזת.
במאה ה15- התגלה בגרמניה סוג אחר של שמרי בירה המבצעים את התסיסה בתחתית התערובת , דבר המקנה לבירה צלילות ועמידות לטווח זמן ארוך יותר. בבירה כזו התסיסה מתבצעת בטמפרטורות נמוכות יחסית וכן יש להעמידה בקירור כמה חודשים על מנת לתת לה “להתבגר”, לכן כשנתגלתה שיטת יצירת הבירה החדשה לא הייתה לה תפוצה רחבה ורק במאה ה19-, כשניתן היה לקרר את הבירה כיאות , באמצעים תעשייתיים, החל סוג זה של בירה להיות נפוץ . כיום בירה מסוג זה, המכונה לאגר ( lager ) היא השולטת בשוק .
הלאגר יוצרה בתחילה בעיר פילזן שבבוהמייה ( צ’כיה של היום ) ומכאן כינויה עד עצם ימינו – על בקבוקי בירה רבים מצויין שהבירה היא pils או pilsner כלומר, שיטת הייצור היא אותה שיטה שפותחה בעבר בפילזן .
מקורות נוספים:
- סרטוני וידאו על ההסטוריה של הבירה (טיוב טי-וי)