וודקה
הסטוריה
עד היום חלוקות הדעות בין פולין ורוסיה (בין יתר חילוקי הדעות ביניהן) – למי מגיע הקרדיט על המצאת הוודקה. מה שבטוח זה שמקור הוודקה הינו מזרח אירופה : זהו המשקה הסלאבי הלאומי. (יש כאלה שאומרים שנוצר בפרס אבל זו לא גירסה הגיונית במיוחד לטעמי).
הוודקה הומצאה לפני כ – 800 שנה – אבל לא במתכונת הנוכחית שלה, במקור היתה מיוצרת מתפוחי אדמה שהיו חומר מאוד זול – דבר משמעותי ברוסיה של המאה ה – 13. כיום היא מיוצרת ממגוון רב של חומרים – בעיקר מדגנים – אך עד היום נוהגים לחשוב שהיא מיוצרת מתפוחי אדמה.
השם וודקה , פירושו : “מים קטנים” או “מעט מים” מקור השם בסביבות המאות 14 – 13.
וודקה בתחילתה היתה מאוד דומה לאקווה-ויטה : אותו האקוויט עליו דיברנו בשיעור הקודם, ( למי שלא זוכר – זה היה האלכוהול המזוקק הראשון והוא הומצא בצרפת בתחילת המאה ה – 13 , פירוש המילה אקוויט הינו – ” מי – חיים” והוא נועד להיות תרופה, רק אח”כ גילו את הפוטנציאל הממסטל שלו ) – וגם הוודקה כמו אקוויט נועדה להיות תרופה, באותה תקופה קראו לה צ’צ’ניה וודקה ( ZHIZNENNIA VODKA ) כלומר מי החיים במשך כמה מאות השנים לאחר המצאתה עוצבה הוודקה – עד שהגיעה למתכונת הנוכחית שלה כיום. בעיקר תרם לכך מדען מטעם בית הnלוכה הרוסי אשר גילה במעבדה בסנט -פטרסבורג (בשנת 1810) שהפחם סופח אליו אדים נדיפים ומאז החלו לסנן את הוודקה דרך פחם פעיל – וזה לאחר הזיקוק שלה. בצורה זו הופכת הוודקה להיות משקה מאוד ניטרלי – מעט מאוד טעם וריח (רוב האלכוהוליסטים אוהבים וודקה כי היא כמעט לא משאירה ריח הבל הפה) – בגלל אותה סיבה וודקה הינו משקה בסיס מעולה לקוקטיילים .
גם בפולין ייצור הוודקה היה נעשה רק ע”י האצולה , בית המלוכה והנזירים – אסור היה לפשוטי העם לייצר אותה לבד .
רק שנים מאוחר יותר התירו לעם לייצר בעצמו וודקה ובכך מוסדה הוודקה כמשקה הלאומי הפולני .
במשך הזמן , גם ברוסיה וגם בפולין קמו משפחות שייצרו אלכוהול בעצמן , פיתחו להן מתכונים משלהן וייצרו וודקות בנוסחים שונים ובטעמים שונים: למשל בתור דוגמא אפשר לראות את הסיפור של הסמירנוף: בשנת 1934 התחילו לייצר בארה”ב וודקה – בהדרכת רוסי שלמד את סוד הייצור והזיקוק של הוודקה ממשפחת סמירנוף ( שהיו ספקים בלעדיים של הצאר הרוסי ) .
אמנם ב- 13 השנים הראשונות של הוודקה כאזרח אמריקאי – המכירות היו חלשות – אך כעבור 13 שנה – בארמן מפאב שקוראים לו :BULL & COCK בלוס אנגלס , המציא קוקטייל על בסיס וודקה – (במקרה) – שכן הוא ניסה להיפטר מבירת ג’ינג’ר עודפת שהיתה לו – הקוקטייל נקרא : MOSCOW MULE ונעשה להיט בארה”ב ומכירות הוודקה הרקיעו שחקים והיום הן בשיא כשעל הבכורה במכירות מתמודדות כמה וודקות עיקריות: ומשקיעות מליונים של דולרים בפרסום . (בעיקר אבסולוט) .
ונחזור לפולין שעליה דיברנו קודם: עד לא מזמן היה בפולין מונופול ממשלתי לחברת פולמוס – יצרנית של כמה וודקות אגדתיות :
לוקסוסובה (אחת מהיחידות שמסתובבות עדיין בפאבים והן עשויות מתפוחי אדמה) ,
וויברובה – שנחשבת לפולנית הטובה ביותר, זוברובקה (מתובלת בעשב התאו-עם ארומה של וניל) ועוד כמה וודקות ידועות פחות . . .
ייצור :
וודקה ייצרו במשך השנים מכל תוצר חקלאי זול שהיה קיים – בעיקר בגלל שהיה משקה של העם הפשוט והחומרים הם: תפוחי אדמה, שעורה, תירס, שיפון וכו’ . . . מייצרים וודקה בעיקר במזרח אירופה (בארצות הקרות) למשל – רוסיה, פולין, שבדיה, פינלנד, דנמרק וכו’. . . אבל גם בארה”ב ובאנגליה ואפילו בישראל.
כיום כמעט כל ארץ ייצרת וודקה משלה – יותר טובות, פחות טובות – בכל מקרה יש מאות וודקות ומאוד קשה לעקוב אחריהן ואחרי הטיב שלהן: אנחנו ניגע בעיקר בטובות ובמפורסמות שבהן.
וודקה מיוצרת ברמות אלכוהול שונות ובטעמים שונים , כעיקרון מתסיסים את העיסה במזקקה – עד לרמה של 85% אלכוהול , אח”כ מעבירים אותה למיכלים עם פחם פעיל – למשל לפחות 10 שעות ואח”כ מוסיפים לה מים טהורים עד לקבלת החוזק המבוקש (לרוב בין 40 ל-50 אחוזים של אלכוהול). בעקרון כל עניין הפחם הפעיל הוא להיפטר ולסנן את כל חומרי הלוואי והריחות ולכן באמת וודקה טובה נמדדת בזיקוק שלה ולאו דוקא בטעם מיוחד כלשהו. הרבה מאוד אנשים, (רובם בעצם), מתימרים להרגיש טעם כלשהו בוודקה ….. אך כאמור – הם רק מתיימרים, שכן אפשר להרגיש אם הוודקה טובה או “זבלית” – אבל עפ”י “הההתחלקות” שלה בגרון ולא עפ”י הטעם.
רוב הוודקות (הפירמות) מיוצרות גם בטעמים שונים: פירות הדר למיניהם , תבלינים – כמו קרי, פלפל, אננס ,דומדמניות, תות וכו’. . .
איך שותים את הוודקה :
בשתי צורות עקריות: 1 . נקייה קפואה
2 . מעורבבת (לונג דרינק)
(אפשרי גם נקייה ולא קפואה או עם קרח – ולא קפואה ) .
נקייה קפואה – הרי אלכוהול אינו קופא ולפיכך הוודקה “הקפואה” נעשית שומנית וצמיגית וזה גורם לה להחליק בגרון. וודקה קפואה מוגשת בכוס שוט ( כוס טקילה ) שאמורה להיות גם היא קפואה .
זוהי צורת השתייה הרוסית המסורתית : וכאן בא לידי ביטוי טיבה של הוודקה : הטיב שלה גורם לה להחליק בגרון בלי לצרוב אותו , מסורת רוסית “של פעם” היא שתיית הכוס הקפואה “בשלוק” אחד וניפוץ הכוס אל האח הבוערת.
שיטת ההגשה הנפוצה השנייה הינה בצורת לונג דרינק : מנה וודקה בתוספת שתייה קלה (תמיד בנפרד ) – כאשר הוודקה בתור משקה נייטרלי משתלבת מצויין עם הרבה מאד סוגי משקאות קלים : בעיקר עם: ספרייט, ביטר למון, תפוזים, אשכוליות, אננס, מיץ לימון, משקאות אנרגיה למיניהם – אבל גם עם מיצי פירות אחרים ולפעמים (מוזר מאוד) עם קולה.
וודקה עם מיץ עגבניות זה קוקטייל אשר נקרא בלאדי מרי.
הפוסט הבא – סוגי וודקות נפוצים