מושגים הקשורים לוויסקי
וויסקי מאלט :
( לתת ) – מאלט הינה שעורה יבשה שהושרתה במים ואח”כ נפרשה לייבוש ( בתהליך הזה הופך העמילן שבשעורה לסוכרים ) לאחר הייבוש נובטים הזרעים של השעורה , מתייבשים בחזרה – ונובלים ואז הם כבר נקראים לתת – התהליך כולו נקרא מאלטינג – ” ליתות ”
לאחר הליתות – מייבשים את הלתת בעזרת עשן – שמקורו בשריפת אדמת כבול – זה מה שנותן לסקוטש את הטעם הייחודי שלו וכמובן אצל הסקוטים רק הוספת האדמה היא כבר תורה בפני עצמה .
את הלתת המיובש טוחנים ומוציאים ממנו את הסוכר, מוסיפים מים , מחממים , מסננים ומה שנשאר – הנוזל שאותו מתסיסים נקרא בלשון מיקצועית “WORT ” לנוזל הזה כמובן מוסיפים שמרים ונוצרת תסיסה .
וויסקי מאלט באופן מסורתי מזוקק פעמיים, לאחר הזיקוק (בדוודים כמובן) מוסיפים לו מי מעיין כשגם זו כמובן תורה שלמה (מעיינותיה הזרים של סקוטלנד וכו’. . .)
ואז בתור אלכוהול של בסביבות 80% הוא מועבר להתיישנות בחביות עץ אלון – בין 3 ל – 60 שנה בתוך כך הוויסקי מתעדן , טעמו משביח, וצבעו מתכהה. אח”כ שוב מדולל הוויסקי – לרוב בסביבות 40-45% .
וויסקי BLENDED
וויסקי בלנדד הוא שילוב של וויסקי מאלט עם וויסקים מדגנים אחרים, כשלרוב אחוז וויסקי המאלט שבהם הוא בסביבות 30%-50% – וזה מעדן את הטעם שלהם .
הדבר החשוב ביותר במבשלה של BLENDED הוא הכישרון של המערבב המנוסה שכן רק מערבב מוכשר יכול להשיג את הטעם המיוחד שהוא רוצה ע”י ערבובים נכונים – גם זוהי תורה שלמה.
אחרי בחירת “בני הזוג” – הוויסקים השונים שעומדים להיות מעורבבים – “מחתנים” אותם ומעבירים אותם לחביות ביחד על מנת שיהפכו לוויסקי הומוגני חדש.
וויסקי בלנדד בעצם רובו הוא וויסקי דגנים שעובר זיקוק רציף וגם זיקוק בדודים .
Grain Whiskey
וויסקי מדגנים – עשוי מחיטה או מתירס או כל סוג דגנים אחר מלתת ( ישנן מעט מאד מזקקות כאלה בסקוטלנד – בסביבות 10 ) מזוקק בעיקר בשיטת קופיי, לעתים קרובות קצת עשיר יותר באלכוהול וטעמו עדין ביחד לוויסקים אחרים (כלומר “קליל” יותר ופחות מתוחכם).
סרטון בנושא ביוטיוב:
Greenore Single Grain Irish Whiskey
סינגל מאלט
הוא וויסקי שנעשה רק במזקקה אחת ויחידה – ולא נמהל בשום מוצר אחר ממקום אחר . אך הוא יכול להיות מורכב מוויסקי של אותה מזקקה אך משנים שונות – וזה כמובן על מנת לעשות את הטעם מתוחכם יותר ועשיר יותר – יש הגבלה על שנים כלומר על מספר השנים שביניהם מותר לערבב את הוויסקי הזה – נניח הגבלה על ההבדל בין השנים שיהיה 5 שנים או משהו כזה .
ישנן פחות מ- 120 סוגים של סינגל מאלט וויסקי ( סקוטש ) והמזקקות שלהם מרוכזות ב- 3 מקומות ( באלגין , באי אייסלי ובקמפבלטאון ) ובסביבותיהם .
סרטוני סינגל מאלט ביוטיוב:
Types of Whiskey : Single Malt Whiskey
Bowmore Distillers Art Part 1 (of 3)
Bowmore Distillers Art Part 2 (of 3)
Bowmore Distillers Art Part 3 (of 3)
Vatted Malt
ערבוב רק בין SINGLE MALTS – מוסיף אופי למשקה – אך כמובן גם זה נתון לויכוח – וחסידי המאלטים טוענים שזה גורע מהמשקה את טעמו המיוחד .
וויסקי אמריקאי – BOURBON
עשוי משיפון ומתירס במקום משעורה .
לבורבון מותר להיקרא בורבון אם הוא מכיל יותר מ -51% תירס ואף אחוז האלכוהול שבו אינו עולה על 80% אלכוהול כמו כן הוא חייב להתיישן בחביות עץ אלון חדשות שרופות לפחות שנתיים.
חוק המזקקים הפדרלי קובע ביחס לבורבון גם את הסעיפים הבאים: אסור לבורבון להכנס לחבית כאשר הוא מכיל יותר מ- 62.5 אחוז אלכוהול.
בורבון המיושן לפחות שנתיים יכול להקרא “סטרייט בורבון”, על בקבוק של בורבון שהתיישן פחות מארבע שנים , חייבים לציין זאת ואם הגיל מצויין על הבקבוק, הגיל המצויין חייב להיות של הוויסקי הצעיר ביותר בתערובת.
וויסקי אירי
גם לאירלנד הובא סוד הזיקוק ע”י נזירים , המבשלה המורשה הראשונה הוקמה ע”י סיר תומס פיליפ – עוזרו של המלך ( שנת 1608 ) ונקראה OLD BUSHMILS – עד היום -המפורסם ביותר .
עד תקופת היובש העדיפו בארה”ב את הוויסקי האירי אך מאז תפס הסקוטש את מקומו . הוויסקי האירי מיוצר משעורה , שיבולת שועל , חיטה ושיפון כאשר לא כל החומרים עוברים מאלטינג וגם ייבוש התערובת ( ייבושה ע”י אש ) נעשה ע”י כבשן המוזן בפחם ולא באדמת כבול ולכן חסרה הארומה המעושנת של הסקוטש .
וויסקי אירי מעודן מאוד, לרוב באחוזי אלכוהול קצת יותר נמוכים והחוק האירי קובע זמן התיישנות מינימלי של 3 שנים .
וויסקי קנדי
– עשוי מתערובת של תירס, שיפון ושעורה כאשר הרוב המוחלט הוא מתירס. מוסיפים לו קרמל לייצב ולהוסיף לצבע שלו , מזוקק בשיטת הדודים ( אידוי ) – נחשב לטוב מאוד ועפ”י החוק חייב להתיישן לפחות שנתיים .
לעתים מתייחסים לוויסקים קנדיים בתור “וויסקי שיפון” למרות שבקנדה מיוצרים גם כמה סוגי וויסקי שאינם מכילים שיפון כמו הוויסקי הקנדי המסורתי אלא דווקא סינגל מאלט …
תגובה אחת
[…] * * כבר דיברנו על ליתות ( ראו פרק 3 – וויסקי ) ולכן נעבור על התהליך […]