ההיסטוריה של הוויסקי
עד כאן דיברנו על המשקאות הלבנים, המשקאות הלבנים אינם נחשבים למשקאות אציליים, (משקה אצילי קשה להגדרה, אבל אחד הפקטורים הוא ההתייחסות למשקה עצמו – הופכים את ההתייחסות הזו למעין סגידה להסטוריה, לטעם, לארומה וכו’).
זאת אחת מהסיבות שעל וויסקי אפשר לדבר שבועות שלמים , אך לנו יש רק שיעור אחד ולכן נקצר :
קצת היסטוריה :
מקור הוויסקי הוא כמובן סקוטלנד. את אומנות הזיקוק הכירו הסקוטים כנראה נזירים שבאו אליה במאה ה – 12.
השם וויסקי הוא ככל הנראה עיוות של הביטוי “WATER OF LIFE ” שבאנגלית עתיקה ( סקוטית + אירית) הוא “USQUEBAUGH ” או “UISGE BEATHA ” : לאוזן אנגלית נשמע הביטוי הזה כמו וויסקי .
כעיקרון וויסקי במקור הוא משקה המזוקק מתסיסה של לתת : MALT , אבל זהו רק המקור ובעצם הוא מיוצר גם מחיטה ומדגנים אחרים , למשל וויסקי אמריקאי מיוצר מתירס , וויסקי אירי מזוקק מלתת , שעורה רגילה , שיבולת שועל , חיטה , שיפון וכו’. . . בקיצור וויסקי בעיקרון מיוצר מדגנים – בעיקר לתת ( נדבר על כך בהמשך ) וגם מתירס .
הקלטים הקדומים האמינו שכוח הוויסקי להפיח אומץ בלבבות , לגרש את הקור ולתת כוח לגוף בא מאלוהים ולפיכך הוויסקי הוא מתנת אלוה . הוויסקי הינו חלק בלתי נפרד מהמסורת ומן המנהגים של סקוטלנד והפך להיות אומנות של ממש .
המסמך הראשון המתעד את אומנות זיקוק הוויסקי בסקוטלנד הוא משנת 1494 . בתחילה בשל העדר ציוד מתאים ותנאי סניטציה נורמליים כנראה שהיו מקרים בהם התוצר ( הוויסקי ) שזוקק היה ממש מזיק – היו סיפורים על אנשים שהתעוורו ממנו . אך במאות 16 ו- 17 חלו שיפורים באומנות הזיקוק – בעיקר תודות לידע שנרכש מהכנסייה , ידע זה הופץ במהרה והמזקקות פרחו וויסקי נהיה חלק בלתי נפרד מסקוטלנד .
לבסוף בסביבות סוף המאה ה- 17 משכה הפופולריות הגוברת של הוויסקי את תשומת ליבו של הפרלמנט הסקוטי והוא כמובן רצה חלק מהעוגה והטיל מס רציני על המאלט (הלתת ) וגם על התוצר הסופי עצמו . הגידול הגובר במיסים הגיע לשיא באקט האיחוד עם אנגלייה כאשר האנגלים ניסו להרגיע את השבטים המורדים הסקוטיים. ואז למעשה ירדו המבשלות למחתרת ולפעמים גם נערכו קרבות עקובים מדם שכן – גם לקיחת המיסים היתה מאוסה על הסקוטים וגם הלשון האנגלית שבה הם היו כתובים בשל כך במשך 150 שנה פרחו ההברחות – והמזקקות המחתרתיות .עד ששונה החוק בשנת 1823 שיתפו ביניהן המזקקות פעולה : הוויסקי היה מוברח מגבעה לגבעה , כל התושבים כמעט שיתפו פעולה , לפעמים היה הוויסקי מוברח לחו”ל בארונות מתים , לפעמים בעסקאות מתחת לשולחן עם שרים וכו’ . . .
* * על מנת להבין את ההבדלים הגדולים בין מה שהיה מותר לבין מה שהיה אסור – בשנת 1777 היו שמונה מזקקות מורשות שזיקקו וויסקי לאנגליה – כולן בעיר אדינבורו וכ- 400 מזקקות היו אמורות להספיק לכל סקוטלנד ולצרכיהם האישיים של אלה שניהלו אותן ועבדו בהן – אסור לשכוח שבאותם הימים אותן מזקקות היו יחסית קטנות בהספקן .
כמובן שהמזקקות המחתרתיות הוקמו באזורי הגבעות המרוחקים והפראיים יחסית ובאיים של סקוטלנד : המצב הגיע לידי כך שבשנת 1820 יותר מחצי מהוויסקי שהיה נצרך בסקוטלנד היה וויסקי שלא שולם עליו מס – וזה למרות שמדי שנה היו 14,000 מזקקות לא מורשות (מחתרתיות) מופקעות ע”י הממשלה .
אם כן – בשנת 1823 התייאשה הממשלה מהמירדף האינסופי אחרי המבריחים ושינתה את החוק – בעקבות כך איכות הוויסקי השתפרה מאוד והוויסקי נעשה פופולרי בעולם כולו . שתי התפתחויות מרכזיות היו במאה ה- 19 אשר שמו את הוויסקי חזק מאוד על מפת האלכוהול הבינלאומית : האחת היא שיטת קופי לזיקוק רציף – מה שהוביל לזיקוק וויסקי מדגנים שונים – לאו דוקא מלתת (זה הוזיל מאוד מאוד את התהליך ).
בשנת 1860 זיקק בפעם הראשונה , אנדרו אשר, מאלט ודגנים אחרים ביחד ויצר וויסקי קל יותר בטעמו ובצבעו וכך גרם לשוק העולמי להפתח עוד יותר לוויסקי.
ההתפתחות השנייה באה מכיוון לא צפוי – צרפת . בשנת 1880 היתה מגפה בכרמיה של צרפת ותוך כמה שנים נעלמו יינותיה והברנדי שלה מכל העולם. הסקוטש תפס עד מהירה את מקומם ועד שתעשיית היינות של צרפת השתקמה כבר תפס הסקוטש את מקומו כתחליף לברנדי , אצל אירופאים רבים .
* בשנת 1860 פרצה מחלוקת גדולה בין יצרני הוויסקי האחיד : MALT לבין יצרני הוויסקי שייצרו ממספר סוגים של דגנים ובשיטת הייצור הרציף : יצרני הוויסקי בשיטה המסורתית טענו שרק למשקה שלהם מותר לקרוא וויסקי . המחלוקת נפתרה בכך ששלטונות המס ( הבריטיים ) קבעו שיש לקבוע על התווית של הבקבוק – אם מדובר בוויסקי המיוצר רק ממאלט או בוויסקי מעורבב BLENDED . כמעט כל וויסקי מאלט מיוצר בסקוטלנד אך וויסקי BLENDED מגיע ומיוצר מכל רחבי העולם , בעיקר ממספר ארצות :
סקוטלנד – SCOTCH
אירלנד – IRISH WHISKEY
קנדה – CANADIAN WHISKEY
ארה”ב – BOURBON WHISKEY
( וויסקי מיוצר גם ביפן למשל , ויש וויסקי ישראלי: M&H, מזקקת הוויסקי הראשונה והגדולה בישראל. )
סרטונים בנושא ביוטיוב ( ללא יציאה מהאתר ):
- On the Whisky Trail: The History of Scotland’s Famous Drink (FULL MOVIE)
- History of Whisky
- Difference between Whiskey, Scotch & Bourbon
- Understanding Whisk(e)y
- How Whisky is made – 3D animation about the production of Whisky
- Types of Whiskey : Serving Scotch Whiskey
- The Making of Whisky
- How It’s Made: Bourbon
- Scotch – From Scotland to the World
- How To Drink Scotch Whisky
- whisky tasting in tasttoe
- The Macallan Brand : Single Malt Scotch Whisky
- Types of Whiskey : History Of Scotch Whiskey
- Kessler Whiskey – History & Tasting
- Old Overholt Rye Whiskey History & Tasting
- Bourbon Whiskey – distilling and history in USA
- How Jack Daniel’s Tennessee Whiskey is made – BRANDMADE in AMERICA
- Types of Whiskey : History Jack Daniels American Whiskey
- Bourbon Whiskey – distilling and history in USA
- How To Drink Good Bourbon
ןןיסקי קנדי כמו גם הסקוטי כותבים בלי הE