אבסינט (הפייה הירוקה) – Absinthe
אבסינט הוא משקה אלכוהולי העשוי מתמצית של לענה, זהו משקה בצבע ירוק אזמרגד, והוא מאוד מאוד מר ומאוד חזק ( 70% ) , בשל מרירותו, המסורת היתה לשפוך אותו מעל כפית סוכר מחוררת, אל תוך כוס מים ( וידאו ).
כשהוא נוגע במים , המשקה הופך להיות לבן אטום וזה בגלל שהשמנים התמציתיים מופרדים אז מהתמיסה האלכוהולית .
המשקה היה מאוד פופולרי במאה ה- 19, אומנים וסופרים רבים שתו אותו :אלכסנדר דיומה, דאגה, בודלייר, גי דה מופאסן, גוגן, ואן גוך, פיקאסו, אוסקר ווילד ועוד רבים אחרים שכן היתה אז אמונה שהמשקה מעורר את היצירתיות.
נהגו אז לשתות אותו מהול במים בגלל חוזקו הרב – (הערבוב הפופולרי היה מנה אחת אבסינט לכל חמש מנות מים – עד היום קוראים על שם הערבוב הזה : 5:1 – לפרנו 51 או פסטיס 51 ).
העובדה שהאבסינט עשוי מלענה היא זו שגרמה לפריחתו של המשקה אך גם לגסיסתו ולאיסור הפצתו בכל העולם – על פי חוק.
הלענה, או צמח ה- WORMWOOD ( שממנו עשוי גם הוורמוט ) הינה משכך כאבים מצויין – ומצד שני גם עתיר חומרים מעוררים – התרכובת האידיאלית לתרופה: מה שגרם לתפוצה מאוד גדולה של המשקה.
בלענה, בעיקר בעלים, ישנו חומר הנקרא טוז’ון – חומר הנמצא גם במריחואנה ( ובעצם נמצא גם בכמויות קטנות מאוד בוורמוט, שארטרז ובנדקטין ) , חומר זה כאשר הוא מעורבב בכמויות גדולות של אלכוהול גורם להזיות רציניות, בעיקר עקב שימוש כרוני.
הבהלה הגדולה מהאבסינט התעוררה לאחר שאיכר שווצרי רצח את אישתו וילדיו עקב השפעת שתייה יומיומית של האבסינט.
בהדרגה נאסר המשקה לשימוש ברוב העולם, לאחר ויכוחים סוערים, שלוו בכמה מדינות אפילו במשאלי עם.
החרמת המשקה היתה בסביבות שנת 1900.
מאז היה אסור המשקה במספר מדינות אירופיות ובארצות הברית, למרות שלא נמצאו הוכחות חותכות להשפעות מסוכנות יותר של המשקה ממשקאות אלכוהוליים אחרים. תחייתו המחודשת של האבסינת החלה בשנות התשעים של המאה ה-20, כאשר מדינות באיחוד האירופי החלו בהתרת יצורו ומכירתו, תוך הגבלה מחמירה על אחוז תכולת הטוז’ון שבו וללא הגבלה על אחוז האלכוהול. עם זאת, אף היום ניתן למצוא אבסינט שבו גם ריכוז הטוז’ון אינו מוגבל, במספר מצומצם של מדינות, בינהן צ’כיה, פורטוגל וספרד.
האבסינט עדיין אסור בכמה מקומות בעולם, כמו בארה”ב, אך מיוצר במחתרת.
אבסינט מכיל אניס, שומר, לימון, אנג’ליקה, ערער ועוד תבלינים רבים וכמובן צמחי הלענה.
הצבע הירוק מתקבל בשל הכלורופיל שבעלים, אך לפעמים היצרנים מוסיפים חומרים נוספים להגברת הצבע ( גופרת הנחושת, אינדיגו וכרכום ).
הכנת האבסינט:
מוסיפים מים, מתסיסים, מוסיפים עוד לענה, מזקקים את התערובת שנוצרה ומוסיפים אלכוהול עד לריכוז של 70-75% .
ההכנה נחשבת לחלק חשוב מחוויית שתיית האבסינת, עד כדי כך שהיא הפכה לפולחן הכולל אף כפות אבסינת ואבזרים ייעודיים אחרים.
את האבסינט ניתן לשתות נקי או כחלק ממגוון קוקטיילים. הדרך המסורתית והנפוצה לשתיה היא לטפטף כמה טיפות אבסינט על כפית ובה קובית סוכר, כך שהמשקה ייספג בסוכר, להדליק את הסוכר הספוג באלכוהול, ולאפשר לתוצר הבערה הקרמלי לזלוג לתוך כוס ובה אבסינט מצונן היטב. בשלב זה ניתן ללגום ישירות את תכולת הכוס או להוסיף לה מים, לערבב ואז לשתות (וידאו).
סרטונים בנושא:
- Jade Liqueurs absinthe at the Combier distillery
- Absinthe – Art of the Drink
- Absinthe Myths
- How to Prepare a Glass of Absinthe
תגובה אחת
[…] במשקאות האניס הוא המשקה הקרוי בשם אבסינט – absinth (שהוא כנראה הקדום ביותר ממשקאות האניס ואשר היה נפוץ […]