וורמוט
הוורמוט מקורו באיטליה, כבר בימי רומי ויוון נהגו להמתיק ולתבל יינות ( לרוב על מנת לשמר אותם טוב יותר). המילה וורמוט מקורה במילה WORMWOOD ( כלומר לענה ).
על לענה נרחיב את הדיבור בהמשך פרק זה.
את הוורמוט החלו לייצר בסוף המאה ה – 18 ( מאוחר יחסית ) והוא נוצר מיינות לבנים שבהם הושרו תבלינים . התוצאה היתה מתוקה עפ”י רוב.
הצרפתים מייצרים גם הם וורמוטים – אבל לרוב יבשים יותר מאשר האיטלקים או בכל אופן – כך השתרשה האמונה: שוורמוטים איטלקיים הינם מתוקים וורמוטים צרפתיים יותר יבשים.
כמו כמעט כל משקה אחר – וורמוט גם הוא בעל הקשר “רפואי ” שכן הלענה שהיא אחד ממרכיבי התיבלון העקריים שלו – שימשה כתרופה פופולרית נגד המגיפות של ימי הביניים : אז קראו לו יין לענה , במאה ה- 18 נוצר המתכון הסופי של הוורמוט .
ייצור :
הוורמוט מתובל בעשרות עשבי תיבול ( כל חברה והסוד שלה , לרוב יש כינין , ערער , אורגנו , סמבוק וגם קליפות של פירות וכו’. . . . ) והשרייתם ביין .
יש הבדל כלשהוא בין עשיית וורמוטים איטלקיים לעשיית וורמוטים צרפתיים :
האיטלקים פשוט מערבבים כל מיני יינות ( לבנים לרוב ) ואז משרים את עשבי התיבול .
הצרפתים כרגיל – קצת יותר מורכבים – לוקחים קודם כל את המתבלים למיניהם , מוסיפים יינות מחוזקים ומיושנים , משרים את התערובת למשך כמה שבועות , אח”כ מוסיפים יינות לבנים רגילים ולפעמים גם ברנדי (להוספת אלכוהול) . התערובות המתקבלות הם בסביבות 16 – 18 אחוזי אלכוהול .
סוגי וורמוט
1. וורמוט יבש : או DRY או EXTRA DRY ( לבנים-שקופים ) .
2. וורמוט ביאנקו – BIANCO – לבן-מתוק .
3. וורמוט ROSSO ( מלשון רוזה ) – תוספת קרמל – אדום מתוק ( חצי מתוק ) .
4. וורמוט BITTER ( אדום , מריר – מתוק ) מאוד דומה לקמפרי .
הגשה :
לרוב – בא לבד/ או עם קרח בכוס מרטיני – – מקושט בלימון או בזית .
אם לא – אזי בתור לונג דרינק — לרוב עם ספרייט , לימונדה , סודה וכו’ . . . . .
* * * הקוקטיל המפורסם ביותר בכל הזמנים הוא כמובן מרטיני – ( ג’ין + וורמוט ) ובגללו גם הוורמוט זוכה לפופולריות שלו .
פירמות ידועות:
מרטיני – טוב מאוד , וורמוטים איטלקים , ידועים מאוד בעולם .
סינזנו – טוב מאוד .
נואי פרא – (NOILY PRATT ) – צרפתי , מצויין (אולי הטוב ביותר) יבש במיוחד .
CORA – לא רע , איטלקי .
מורנו – איטלקי – טוב מאוד – לא נפוץ בארץ .
פונט א מאס – איטלקי – טוב מאוד (מייצרים גם אמארו שהוא וורמוט מריר – מתוק ) .
סנט רפאל – צרפתי – מעולה .
גאודין– GAUDIN – צרפתי – מעולה .
ווטרי – VOTRIX – צרפתי – מצויין .
סטוק – STOCK – חברה בינלאומית ( שהוורמוטים הישראלים שלה בינוניים ומטה ) .