סוגי כוסות בבר
בבר מקצועי לא נהוג ולא נכון להגיש בכוסות מקושטות, כוסות אלו נחשבות ל”לא נכונות” כי הן מסתירות את המשקה שבכוס ואינן מאפשרות לראות את צבעו וצלילותו’ שהם חלק חשוב ובלתי נפרד מהמשקה. אסור לשכוח שהמשקה הוא העיקר ולא הכוס.
הקישוטים היחידים שיש בכל זאת על הכוסות הם סמלי חברות המשקאות והם מאד קטנים לרוב, מהסיבות שהזכרתי כעת.
ישנם חוקים לגבי כל כוס וכוס, מה מותר לשתות ממנה: שכן כל כוס והמזיגה הנכונה שלה, אך ישנן מזיגות שניתן לשתות בכמה כוסות ובכלל : הרי כבר אמרנו, שבשורה התחתונה: העיקר הוא המשקה ולא הכוס, אם המשקה טוב, הכל טוב ולכן גם אם אין לנו בבר את הכוס הנכונה – נמזוג בכוס אחרת, דומה עד כמה שאפשר.
על דבר אחד יש לחשוב בכל מקרה : אין דבר יותר מצחיק ולא מקצועי מאשר להגיש מנה קטנה של משקה בכוס ענקית – הלקוח שמקבל את המשקה עלול לחשוב שרימו אותו ומזגו לו פחות מדי מהמשקה , בשל כך יש לכל כוס את המזיגה שלה “שמתיישבת” בה הכי טוב -ואני לא מדבר רק על מראה ועל ההתאמה של מידת המשקה למידת הכוס, מייד נראה שיש לכוסות השונות תכונות נוספות המתאימות למשקה הנמזג לתוכן.
סוגי הכוסות
גביע קוקטייל ( כוס מרטיני )
זהו השם המסורתי של הכוס, בארץ רק קוקטיילים מועטים יחסית מוגשים בה, למרות שבארה”ב היא הכוס הנפוצה ביותר להגשת קוקטיילים.
לאורך השנים, ככל שהישראלים “מתבגרים” מבחינת שתיית אלכוהול, הכוס הולכת ונעשית נפוצה יותר (כלומר הישראלית שותים מזיגות חזקות יותר ויותר)
הגביעים האלה מכילים בין 100 ל – 150 מ”ל, נקראים גם גביעי/כוסות מרטיני, משמשים להגשת וורמוטים, מרטיני קוקטייל וקוקטיילים רבים נוספים.
כוס קוקטייים טרופיים (כוס דאקירים)
מכילה בסביבות 250 – 330 מ”ל , חלק גדול מן הקוקטיילים בשיטת הבר האמריקאית – וגם בארץ, מוגשים בה . היא מה שנקרא long cocktail glass כלומר כוס קוקטייל גבוהה : בעיקר להגשת קוקטיילים קפואים למיניהם.
כוס קוקטייל הוריקן / קוקטייל קטנה
מכילה בין 200 ל – 250 מ”ל , די דומה בצורתה לכוס הקוקטייל הגבוהה אך מכילה פחות ומוגשים בה קוקטיילים קצת קטנים יותר בנפח, שהנם עפ”י רוב גם קצת חזקים יותר (לא בהכרח)
דוגמא לכמה מהם: ברנדי אלכסנדר, רוסיה לבנה, ולווט המר וכו’ . . . את הכוס הזו לא מקשטים כמו את כוס הקוקטייל הגבוהה אלא בקישוט מינימלי, שכן כמעט כל קישוט נראה עליה גדול מדי .
כוס קולינס
מיועדת לקוקטיילים גבוהים מסוימים כמו למשל קוקטיילים ממשפחת הקולינסים ( שעל שמם נקראת הכוס ) מגישים בה גם בלאדי – מרי , ג’ין פיז ועוד . . .
תכולת הכוס היא בין 200 ל – 300 מ”ל .
אולד פאשן ( old fashioned ) : כוס וויסקי
כוס חזקה, נמוכה ורחבה, מיועדת בעיקר לוויסקי אך גם לכמה קוקטיילים ספציפיים כמו למשל : רוסייה השחורה, מסמר חלוד ועוד . . .
תכולת הכוס בין 150 ל – 200 מ”ל .
כוסיות שרי / כוסיות “ליקר בלי קרח” ( sherry glass )
משמשות להגשת שרי ופורט או להגשת ליקרים נקיים – ללא קרח
כוסות כאלה מכילות בין 40 ל – 60 מ”ל .
כוסיות ” לליקר עם קרח “ (cordial glass)
משמשות להגשת ליקרים עם קרח כתוש ( פראפה )
מכילות 80 – 100 מ”ל .
כוסית סניפר ( brandy snifter ) נקראת גם כוסית בלון או כוס קוניאק
מיועדת כמעט אך ורק לקוניאק או ברנדי.
הכוסות האלה קיימות בגדלים שונים כשהעקרון הוא שככל שהברנדי או הקוניאק טוב יותר כך הוא יוגש בכוס גדולה יותר .
לכוס יש שטח פנים גדול ורגל קצרה : ואלו על מנת שאפשר יהיה להחזיק אותה בין האצבעות ולחממה בעזרת כף היד שכן הרי ברנדי / קוניאק עדיף להגיש מחומם קלות.
קוראים לכוס סניפר כי היא נסגרת כלפי חוץ – על מנת לרכז את הארומה בפי הכוס – כי הרי ברנדי ובמיוחד קוניאק הוא משקה אצילי וחלק מאיכותו נמדדת בריחו.
אפשר להגיש בכוס זו גם כמה ליקרים מסויימים מאד איכותיים (כמו בנדיקטין או שארטרז) אשר “מגיע להם הכבוד” הזה בשל איכותם והעובדה שהם על בסיס קוניאק.
כוס סאוור (sour glass ) – מיועדת לקוקטיילי סאוור ( וודקה סאוור, וויסקי סאוור, ג’ין סאוור, אפריקוט סאוור וכו’ . . . )
לא נפוצה במיוחד בארץ – ואת משקאות הסאוור מגישים או בכוסות קוקטייל קטנות או בכוסות אולד פאשן .
הכוס מכילה בין 150 ל – 200 מ”ל .
כוס מרגריטה – כוס מיוחדת, המיועדת כמעט אך ורק למרגריטה, נמוכה ורחבה מאד, בארץ מחליפים אותה בטעות עם כוס מרטיני – וזו טעות גדולה מאד כי כוס מרטיני מכילה עפ”י רוב בסביבות 100 מ”ל ואילו כוס מרגריטה מכילה בסביבות 200 מ”ל ולכן למזוג קוקטייל מרגריטה בכוס מרטיני זה ממש ממש לא לעניין.
כוס בירה מאג ( beer mug )
כוס כבדה במיוחד – מיועדת לבירה מהחבית , קיימת בגדלים שונים : 1/4 ליטר , 1/3 ליטר , 1/2 ליטר , 1 ליטר , ובאירופה גם 11/2 ליטר , 2 ליטר ו – 21/2 ליטר .
עפ”י רוב הכוס מאופיינת בכך שהיא עשויה חלונות חלונות אך זה כמובן לא הכרחי
כוס בירה פילזנר
מיועדת לבירות לאגר קלות , לרוב מוגשת עם בקבוקי הבירה .
גביע יין לבן ( wine flute white )
זוהי הכוס האמיתית לשתיית יין לבן – בארץ ממעטים להשתמש בכוס הנכונה להגשת היין ועושים זאת בעיקר במלונות או במסעדות שמכבדות את עצמן.
הכוס מכילה 150 מ”ל בערך .
גביע יין אדום ( red wine flute ) מכילה בסביבות 150 מ”ל , בארץ נוהגים להגיש בה את כל סוגי היין : היא פשוט זולה יותר וחזקה יותר מהגביע ליין הלבן.
גביע שמפנייה ( champagne flute )
קיימות שתי כוסות (גביעים) להגשת שמפנייה : האחת , זו שמצויירת למעלה – מצוינת , היא דומה לכוס יין אך ארוכה יותר ועדינה יותר , והיא בעצם כוס השמפנייה האמיתית והנכונה היחידה.
כוס זו מוצאים בארץ במסעדות יוקרה ובמלונות ( הם אלו שמקפידים באמת על הגשה בכוסות המתאימות ולא ” מחפפים” ) באירופה זוהי הכוס הסטנדרטית להגשת שמפנייה
הכוס השנייה — מקורה בתעשיית הקייטרינג האמריקנית , היא דומה קצת לכוס מרטיני אבל עם פינות מעוגלות יותר, הכוס נותנת אשליה של “הרבה משקה” בגלל שהיא שטוחה כל כך, אבל דבר זה רק גורם לשמפנייה שבה להתחמם ולאבד את הגזים שבה במהירות – ולהיהפך תפלה. ( כוס שמיועדת למזיגת משקה עם גזים לא – נכון שתהייה עם שטח פנים גדול ואסור שתיפתח כלפי חוץ: בכוס הזו יש את שתי המגרעות הללו ולכן היא כוס מגוחכת ומוטעית להגשת שמפנייה.
בארץ כמובן מושרשת הכוס הזו, הלא נכונה ורק בשנים האחרונות מתחילים למזוג בכוסות הנכונות.
כוס הייבול / כוס לונג-דרינק
הכוס המשמשת לשתיית דרינקים כלומר לערבוב של שני משקאות (כמו וודקה תפוזים, רום קולה וכו’. . . ) , מוגשים בה גם לא מעט קוקטיילים.
בד”כ מגישים בה רק את המשקה האלכוהולי ומתווסף לה קנקן קטן לידה מכילה בסביבות 200-300 מ”ל.
קנקן לתוספת שתייה קלה
מכיל 200-250 מ”ל וכאמור משמש לתוספת שתייה קלה למשקה הלונג – דרינק למנה אחת, (משקה אחד) ממלאים חצי קנקן, ולשתי מנות קנקן מלא.
כוס לקפה אלכוהולי / גביע אייריש קופי
כוס עבה בד”כ עם ידית, מיועדת במקור לאייריש קופי, אבל מתאימה לכל הסוגים של קפה/תה עם אלכוהול.
כוס שוט (SHOT) – נקראת בארץ כוס טקילה
מיועדת לשתיית טקילה נקייה או להקפצה , משמשת גם להגשת וודקה ” קפואה ” , ולפעמים גם להגשת משקאות נקיים אחרים , קיימות כמה צורות שלה , בארץ – נפוצה הכוס הדקה והארוכה . היא מכילה 40-70 מ”ל ובשעת הצורך משמשת בתור כוס מידה .
בכוס הזו מכינים את הקוקטיילים הקטנים (מנה אחת ) , הנקראים “שוטרס” (SHOOTERS )
צ’ייסר היא כוס שמכילה 30 מ”ל – חצי מכוס שוט.
שותים בה משקאות נקיים כמו: וודקה, טקילה, וויסקי וכו’. נהוג שהצ’ייסר הוא “פתיחת הערב” אצל הבליינים בפאבים.