יין פורטו (פורט) PORT
פורט מקורו בפורטוגל – וליתר דיוק מהעיר אופורטו ומהאזור שלידה (הוא גם נקרא על שמה). על הפורט חלים חוקים והגבלות של הממשלה הפורטוגלית (ראינו שזה מאוד נפוץ לשמור על מקוריות וייחודיות המשקה – על מנת שיהיה אסור לקרוא על שמו לשום משקה דומה אחר) .
בראש וראשונה – פורט יכול להיות מיוצר רק מ- 15 זני ענבים מסוימים ( בעיקר פינו וקברנה ) הם חייבים לגדול בטראסות, בהרים בגובה 500 מ’ מעל פני הים. לכל סוג פורטו נקבע אחוז אלכוהול וכו’. . . בקיצור – ממש פיקוח הדוק.
בעבר קראו ליין הזה פורט אבל בגלל חיקויים רבים החליטה הממשלה הספרדית לקרוא לו פורטו וזה מעין פטנט : והפורטו האמיתי היחיד הוא זה שחלים עליו החוקים הספרדיים הנ”ל.
ייצור :
את תסיסת היין מפסיקים באמצע ע”י הוספת ברנדי ( מענבים ) בגלל שהתסיסה מופסקת באמצע, לא כל סוכר הענבים מתפרק לחומצת יין ולכן הפורטו מתוק.
פורטו מעורבב משנים שונות – כמו השרי (הוא מיושן בחביות עץ אלון. גם פורט כמו השרי עמיד בהתיישנות המון המון שנים וכמובן משתבח עם הזמן. על חלק גדול מהפורטים לא מצויינת שנת הייצור. על אלה שכן מצויין – זה אומר שכל הפורט הינו מבציר אחד ( לא מעורבב ) וזה נחשב פורט טוב יותר.
ישנן כמה דרגות לפורטו:
1. לפי שנים: מיושן ומצויינת עליו שנת הבציר.
2. פורטו טאוני ( חום ) – לפחות 15 שנה בחביות.
3. פורטו רובי ( אדום ) 3 שנים בחבית.
4. פורטו לבן ( צרפת ).
פורט שותים קצת חם ( במידת האפשר בפאבים ) – הוא מתוק ולכן עפ”י רוב משמש כדז’סטיף. ( חם – הכוונה ל- 20 מעלות בערך ).
סוגים:
ראמוס פינטוס – RAMOS PINTOS
קווינטה דו נובל – QUINTA DO NOVAL – טוב מאוד .
סאנדמן – SANDEMAN FOUNDERS
טיילור 77 – ( בציר 77 – מעולה ) – 77 TAYLOR
ווארס – מצויין ( לפי שנת ייצור ) – WARRES
פורטו פריירה: פורטו פריירה רובי הוא יין פורט בצבע אודם עמוק ומוגדר היטב עם ניחוחות עזים המזכירים פרי בשל, המועצמים על ידי התיישנות העץ.
טעמו כיין עשיר ובעל גוף מלא עם איזון טוב בין מתיקות למבנה טאנין, ומעניק לו מאפיינים ייחודיים עם גימור עמיד מאוד, דק ומושך.
פונסקה
גרהאם
וורן
פוסאדה …