ענבי היין – סוגים נפוצים
שרדונה – Chardonnay : ( ענבים לבנים )
אופי : יבש, קליל עד מלא ולפעמים גם תוסס, מתאים לשימור לטווח ארוך ( ליישון ).
גדל בהצלחה בעיקר בצרפת ( בורגונדי, לואר, שמפיין וכו’) צפון אמריקה (קליפורניה, אורגון, מדינת ניו יורק, קנדה) דרום אמריקה – צ’ילה, אוסטרליה, ניו זילנד, איטליה, ספרד, גרמניה, בולגריה, הודו, דרום אפריקה, סין, יגוסלביה, לבנון.
שרדונה הוא הסוג האפנתי ביותר של יין כיום, גם מבחינת היצרנים וגם מבחינת הצרכנים: תהילתו באה מהיינות המעולים של בורגונדי – שבליי וקורטון – שרלמן.
שרדונה הוא סוג ענב קל יחסית לגידול והוא מגוון הן מבחינת אפשרויות מקומות גידול והן מבחינת סוגי היין שאפשר לייצר ממנו .
לשרדונה באופן עצמאי – מבלי שייושן בחביות עץ אלון , יש טעם של צימוקים לבנים והוא יוצר יין יבש, בינוני עד מלא ( תלוי היכן גודל ).
אבל, תכונות אלו משתנות באופן דרמטי כאשר הוא מיושן בחבית עץ אלון, אז הוא מקבל מירקם עשיר יותר ועמוק יותר.
יין שרדונה משתבח “כמה עשורים טובים” לפני שהוא גומר להתבגר ומקבל את טעמו הסופי.
משרדונה עושים גם שמפניות וגם יינות “דוממים” והוא אחד משלושת היינות היחידים שמותר לגדל בחבל שמפנייה (שרדונה, פינו נואר ופינו מונייר).
מוסקדט MUSCADET – ( ענב אדמדם )
אופי : יבש מאוד, קליל, דומם, לא מיישנים ולא שומרים לטווח ארוך.
גדל בהצלחה – צרפת PAYS NANTAIS
מוסקדט הוא השם של הענב והיין שמיוצר בעמק הלואר.
אחד מהענבים היחידים שיכולים לשרוד באקלים קר וזקוקים למעט שמש. זהו ענב חומצי שמייצרים ממנו יינות לבנים יבשים עם מעט ארומה. טוב לשתות אותו צעיר.
מוסקט MUSCAT – לבן
אופי : יבש עד מתוק. קליל עד מלא, דומם ותוסס.
שימור: טוב ליינות המוסקט המובחרים. לא מיישנים בחביות.
גדל בהצלחה : אלזס, דרום מערב צרפת, קליפורניה, מדירה, פורטוגל, דרום אפריקה, ארגנטינה, צ’ילה, ספרד, גם בארץ.
מוסקט הוא אחד מהענבים היחדים שמריחים כמו ענב. יש לו ארומה של פרחים דומה לגוורצרמיניר אבל יותר עשיר ויותר עם ריח של ענב.
מוסקט גדל בכל העולם ובאקלימים שונים.
ניתן לייצר ממנו גם יינות עשירים מתוקים וכבדים וגם יינות חומציים.
MULLER THUVGAU – ( ענבים לבנים )
אופי : יבש מתוק , קליל עד מלא , דומם .
לא מיישנים אותו ולא שומרים לזמן ארוך .
גדל בהצלחה : איטליה, גרמניה, אוסטריה, שוויץ, ניו זילנד.
ריזלינג – Riesling ( ענבים לבנים )
אופי : יבש עד מתוק , קליל דומם .
שימור : טוב לחצי מתוקים – מתוקים . אפשר ליישן בחביות .
גדל בהצלחה : גרמניה , אלזס , קליפורניה , איטליה , אוסטרליה , יגוסלביה , הונגריה , שוויץ , דרום אפריקה , ניו זילנד , צ’כוסלובקיה , צ’ילה , ארגנטינה , גם בארץ .
יין שמיוצר מהריזלינג הוא יחסית שמנוני עם ארומה של מושק וטעם חומצי חריף של הדרים בחך .
גוורצנמינר GEWVRZTRAMINER ( ענבים לבנים )
אופי : יבש – עד מתוק . מלא ולא תוסס . מיישנים בעיקר את היינות המתוקים שעושים ממנו אבל לעיתים נדירות מיישנים אותו בעץ אלון .
גדל בעיקר ב- אלזס , גרמניה , איטליה , ניו זילנד , אוסטרליה , קליפורניה , ספרד ארגנטינה , גם בישראל מגדלים אותו .
ענבי הגוורצרמינר הם מלאי טעם וקשה להסוות את הטעם האופייני שלהם , היינות היחידים הקרובים אליהם מבחינה זו הם ענבי המוסקט .
הארומה שלהם היא של תערובת פירות טרופיים , מלון , מנגו , ליצ’י וכו’ . . .
קליפת הענב בעלת גוון קל והיא נותנת גוון צהוב עמוק ליינות .
שנין בלאנק : ( ענבים לבנים )
אופי : יבש עד מתוק , תוססים וגם דוממים . לרוב לא נוהגים ליישנו הרבה אלא רק את היינות המתוקים שעושים ממנו .
גדל בעיקר בלואר , דרום אפריקה , ניו זילנד , אוסטרליה , קליפורניה , צ’ילה .
מייצרים מהענבים גם יינות מתוקים וגם יבשים , לעתים ברמה טובה , כשהם צעירים הם מאוד חומציים , מגדלים אותם לרוב באקלים קר יחסית .
כשמיישנים את היין הוא מאבד את חומציותו לטובת טעם אדמתי עם טעמים של פרחים ודבש
פינו בלאנק PINOT BLANC
אופי : יבש , עד חצי יבש , קליל דומם .
לא שומרים לטווח ארוך , לעיתים משמרים בעץ אלון .
גדל בהצלחה : אלזס , גרמניה , איטליה , קליפורניה .
מייצרים ממנו יינות בלי ארומה חזקה במיוחד ובדר”כ עם טעם משעמם , למרות שיש דוגמאות חדשות ליינות עם חומציות וטעם של פירות .
הפינו נואר יכול להשתבח אם מיישנים אותו בחביות עץ אלון . אז היין מקבל טעם של וניל שמשתלב היטב עם החומציות וטעם הפירות של הענב .
סוביניון בלאן ( לבן ) SAUVIGNON BLANC
אופי : יבש לרוב , קל עד מלא , לא מוגז , נועד לרוב לשימור לשנים רבות ולרוב לא מיושן בחביות עץ אלון .
גדל בעיקר ב- צרפת ( לואר , סאנקר , בורדו , דורס ) , איטליה , ניו זילנד , אוסטרליה , קליפורניה , אורגון , בולגריה , צ’ילה , ארגנטינה , דרום אפריקה , גם בארץ .
סמיליון ( לבן + אדום ) SEMILLON
אופי : מתוק עד יבש , בינוני עד מלא , לא תוסס .מצויין לשמירה בבקבוקים לטווח ארוך ולרוב מיושן בחביות עץ אלון גדל בהצלחה : בבורדו , אוסטרליה , צ’ילה , דרום אפריקה , רומניה , ארגנטינה , ניו זילנד .השרדונה לא נחשב לאצילי כמו קרובו השארדונה והיינות המיוצרים ממנו הם מאוד “נוחים” לשתייה מיוחדים , זהו הענב השני הכי נפוץ בצרפת , היינות שמופקים ממנו מלאים והם מאוד פירותיים , כשהם מיושנים בחביות עץ אלון ויבשים במיוחד מפתחים טעמים וארומה מצויינים . לרוב מוהלים אותו עם סובניון בלאן .
סילבנר SILVANER ( ענב לבן )
אופי : יבש עד מתיקות בינונית , קל עד בינוני מבחינת צבע וגוף היין , דומם ( לא תוסס ) , לא נשמר לתקופות ארוכות ולא נוהגים ליישנו בחביות .הענב גדל בעיקר בגרמניה , בעל חומציות גבוהה ומעט ארומה יחסית אבל טעמו בעל איכויות פירותיות . הוא גדל באלזס ושם הוא הרבה פחות תוקפני בטעמו ומשמש להכנת יינות רבים .
פינו נואר ( ענבים אדומים גדולים )
אופי : קל עד בינוני בטעם ובריח , יינות הפינו נואר המשובחים נוטים להתיישן מעולה בבקבוקים , לרוב גם מיישנים אותם בחביות עץ אלון .
הענבים גדלים בהצלחה בצרפת ( בורגונדי , לואר , אלזס , שמפיין ) , גרמניה , צפון אמריקה ( אורגון , קליפורניה ) , איטליה , בולגריה , רומניה , צ’ילה .
פינו נואר הוא הענב של הבורגונדי האדום , שלא כמו הקברנה סוביניון : קשה מאוד לגדלו בהצלחה אך מי שמצליח מקבל את אחד מהענבים הטובים ביותר לייצור יין שכן מפינו נואר עושים את המפורסמים שביינות העולם בגלל שפינו נואר מבשיל יחסית מוקדם . מוצאים אותו בעיקר באזורים קרירים יחסית ( כמו חבל שמפיין בצרפת ) .
סירה SIRRA ( ענבים אדומים וגדולים )
אופי : מלא בטעם ובריח , מעולה להתיישנות בבקבוקים , לא תמיד מיישנים אותו בחביות עץ אלון (אלא רק את הטובים שביינות המיוצרים ממנו ) .
היינות המיוצרים ממנו הם אדומים כהים מאוד , כמעט שחורים . לפעמים קוראים לו גם שיראז
מגדלים אותו בצרפת , אוסטרליה , דרום אפריקה , ארגנטינה ( במקומות חמים ) .
קברנה סובניון CABERNET SAUVIGNON
אופי : ענב קטן ושחור בעל קליפה עבה , מבינוני ועד מלא באופיו , נוטה להתיישן באיכויות מדהימות ולפיכך מרכיבם של היינות הטובים ביותר , לרוב מיישנים בחביות עץ אלון .
קברנה סוביניון הוא חביבם של אוהבי היינות האדומים , קל מאוד לגדל אותו : בצרפת (בעיקר בלואר ובבורדו) , קליפורניה , אוסטרליה , בולגריה , ספרד , פורטוגל , איטליה , ארגנטינה , צ’ילה , דרום אפריקה , יגוסלביה , רומניה , לבנון .
בשל העובדה שקל לגדל אותו אוהבים אותו , לא רק שותי היין , אלא גם מגדלי היין .
קברנה פרנק ( ענבים אדומים ) CABERNET FRANC
אופי : קל עד בינוני , נשמר לתקופות ארוכות , את היינות שמכינים ממנו בבורדו נוהגים ליישן בחביות עץ אלון , גדל : בלואר ( בורגוויל , שינון וכו’ . . . ) , באיטליה , קליפורניה , הונגריה , רומניה , יגוסלביה , בולגריה .
מרלו MERLOT
אופי : מבינוני ועד מלא , מעולה להתיישנות ארוכה בבקבוקים , לרוב מתיישן בחביות עץ אלון – מתאים לכך מאוד .
גדל בעיקר בצרפת , בולגריה , קליפורניה , ארגנטינה , פורטוגל , איטליה , הונגריה , יגוסלביה , רומניה , צ’ילה ואוסטרליה .
למרות שאינו אחד מהמפורסמים שבענבים האדומים בעולם , מיוצרים ממנו כמה מהיינות היקרים ביותר הקיימים : הבורדו המפורסמים , שאטו פטרוס וכו’ . . .
כשהוא ביינות הוא משלים בתכונותיו את ענבי הקברנה סוביניון ולכן לעיתים קרובות הולכים ביחד , כשהוא לבדו מרכיב את היין , יש בו מתיקות קלה הנותנת לו ממש טעם קצת ” שוקולדי ” האופייני ליינות מארלו בבורדו , מעט טאנין יחסית לקברנה סוביניון וגם חומציותו יחסית נמוכה , במיוחד כשגדל במקומות חמים כמו איטליה , דרום צרפת או קליפורניה .
גראנש‘ GRENACHE
אופיו : בינוני בגוף ובארומה , מאוד לא מתאים להתיישנות בבקבוקים וגם לעתים רחוקות מיושן בחביות אלון .
הוא גדל בהצלחה בצרפת : ( רהון , פרובנס ) , ספרד , אוסטרליה , קליפורניה .
מקורו של הענב בספרד – שם הוא נקרא גראנאשה , והוא נפוץ במיוחד .
כמה סוגי ענבי יין נוספים :
ענבים אדומים :
גמאי – GAMAY
נביולו – NEBBIOLO
BASTARDO – בעיקר לפורט
MALBEC – לבורדו
MONTEPULCIANO – איטלקי
PERIQUITA – פורטוגלי
PETIT VERDOT – בורדו
PINOTAGE – דרום אפריקה
PINOT MEUNIER – שמפיין
MOUVEDRE – ריין
TEMPRANILLO
ZINFANDEL – צפון אמריקה
ענבים לבנים :
טרביאנו – TREBBIANO
ויונייר – VIOGNIER
ALIGOTE – יינות בורגונדי
BUAL – בעיקר יין למדיירה
COLOMBRAD – צפון אמריקה
FURMINT – הונגרייה
KERNER – גרמניה , אנגליה
ORTEGA – גרמניה , אנגליה
PEDRO XIMENEZ – ליינות שרי
REICHENSTEINER – גרמניה , אנגליה
– גרמניה , אנגליה SCHEUREBE
SERCIAL – ליינות מדירה
SEYVAL BLANC – אנגליה
TOCAI FRIULANA – איטליה
TOKAY – PINOT GRIS – אלסקה