יין – הקדמה
ההיסטוריה של היין עתיקה מאוד (הרבה יותר משל שאר המשקאות האלכוהוליים האחרים )
ידוע שבסין העתיקה ובמצרים העתיקה הפיקו יין גם לפני 4,000 לפנה”ס .
אין ספק שהיין הוא הפופולרי מבין משקאות האלכוהול השונים : כמה עשרות מליארדי בקבוקי יין נפתחים מדי שנה בשנה בעולם כולו.
אפילו אצלנו ביהדות יש יחס מיוחד במינו ליין והוא מבורך בברכת היין בכל פעם ששותים ממנו .
כמובן שלמרות היחס המיוחד הזה אל היין ביהדות – אנחנו מפגרים מאוד בכמויות שתיית היין ביחס לשאר העולם : באירופה צריכת היין הממוצעת לנפש מתקרבת ל – 200 בקבוקים ואילו בארץ שואפת ל – 5 בקבוקים לשנה ( אשר מהם תופס יין מתוק לקידוש חלק נכבד ) .
יין וכל הקשור בו הוא אמנות בפני עצמה, אלפי ספרים נכתבו , נכתבים ועוד ייכתבו על היין, ייננות הינה מקצוע מוכר ומכובד בכל העולם, אנשים לומדים זאת כל חייהם ורוכשים תארים אוניברסיטאיים במקצוע הזה, לפיכך, אני לא מתיימר להיכנס לעומק העניין אלא לתת סקירה כללית ומקיפה עד כמה שאפשר על ההיסטוריה של היין, סוגי הגפנים והענבים הנפוצים, הכנת היין, קצת על התאמתו למנות האוכל השונות וכמובן על הסוגים הנפוצים בארץ .
ובעניין זה : ספר אמריקאי מעולה שקראתי: ATLAS OF WINE מאת :ALICE KING מתאר את קניית היין כ- משחק במכונת מזל בקזינו ( מכונת פירות ) : כלומר מעט מאוד יכולת להבין מה באמת טוב ומה באמת טעמו ואיכותו של היין שאני רוצה לקנות או לשתות : במיוחד עם השפע של כל הסוגים , הפירמות ושנות הבציר שמסתובבים בחנויות היין , שכן עד שסוף סוף אתה מתמצא פחות או יותר בסוגי היין השונים פתאום מתברר לך שסוג יין שאותו חשבת למעולה ( ויקר ) במיוחד , בעצם הינו זול ובינוני למדי – כאשר מדובר בשנות בציר מסוימות .
ברמנים אמנם מתעסקים מעט מאוד עם יין – ובמיוחד בארץ , אך גם לשם כך יש צורך בהתמצאות מינימלית במבוכי תעשיית והגשת היין .
כבר הזכרתי שבסביבות 4,000 לפנה”ס חיו חובבי היין הראשונים , ערש היין היה דווקא במזרח וזה ברור – כי הענבים מהם מייצרים יין אוהבים חום . אבל , כשאומרים יין – האסוציאציה המיידית היא כמובן צרפת שהיא ביתם של היינות הטובים ביותר בעולם .
הגדולה שביינות הצרפתיים היא שהם מאוד מאוד מגוונים וזה בשל האזורים האקלימיים השונים כל כך: מאלזס ושמפיין הקרות והחורפיות דרך בורדו הממוזגת יחסית ועד לדרום החם . הגיוון הזה מאפשר להרבה מאוד זני ענבים שונים לגדול באופטימיות של תנאים בצרפת ואמנם היא ללא ספק יצרנית היין המשובחת ביותר בעולם . אך דבר זה לפעמים גם מכשיל אותה כי יינותיה יקרים מאוד יחסית למתחרותיה (קליפורניה , איטליה , רומניה וכו. . .
בימי קדם – יון נחשבה ליצרנית יינות מעולים , אך כיום לא נשתמרו הרבה דוגמאות לכך.
דוקא ישראל מייצרת יינות מכובדים למדי ואפילו מקבלת עליהם פרסים בתחרויות בינלאומיות. יינות יוקרתיים אלו אלו לא ימצאו בפאבים לרוב, שכן מחירם הוא הרבה הרבה מעל לבילוי ממוצע בפאב או במסעדה .
היינות המפורסמים ביותר מיוצרים ב : צרפת, גרמניה, ספרד, פורטוגל, איטליה, אוסטרליה, ניו זילנד, ארה”ב (בעיקר קליפורניה) וגם ב-בולגריה, רומניה, הונגריה, יגוסלביה, רוסיה (היצרנית השלישית בגודלה בעולם אך רוב הייצור נשתה ע”י הרוסים ולרוב גם אינו איכותי במיוחד).
יינות מתחלקים לשלושה סוגים:
1. יינות מחוזקים ( דיברנו עליהם – מכילים יותר אלכוהול ממה ” שנותנת ” התסיסה הטבעית )
2. יינות שולחניים ( ששותים בשעת הסעודה : עליהם נדבר בפרק זה ) .
3. יינות תוססים ( נדבר עליהם יותר מאוחר : בסוף הפרק ).